Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara

Kula Jankovića

Kula Jankovića, koja se nalazi u Ravnim kotarima (pokraj Zadra), izniman je i rijedak primjer stambenog i fortifikacijskog objekta. Registrirana je kao spomenik kulture prve kategorije.
Sama utvrda simbolično predstavlja graničnu crtu između Mletačke Republike i Turskog Carstva, a time predstavlja i zajedničku kulturnu baštinu. Utvrda ima vrijedne i važne zbirke ikona (koje datiraju iz razdoblja 16. - 18 st.), sakralne objekte, zbirku srednjovjekovnog oružja, etnografsku i  arheološku zbirku, knjižnicu sa 6.000 knjiga, kolekciju stilskog namještaja, geografske karte i sl.

Osim toga  Kula Jankovića ima bogatu povijesnu pozadinu: od Stojana Janković iz 17. stoljeća, koji je dobio titulu Cavalierea (konjanika) od Mletačke Republike za svoje uspjehe u borbi protiv turskog carstva do uglednog pisca Vladana Desnice, koji je u Kuli napisao svoje najpoznatije romane  te je pokopan  1967. godine u crkvi koja se nalazi pored utvrde.

Pisac Vladan Desnica otvorio je najstariji dio dvorca za javnost, te je organizirao niz soba koje funkcioniraju  kao izložbeni prostor bogatog inventara utvrde. Sadašnje generacije vlasnika, u okviru ograničenih financijskih sredstava i dalje nastoje prilagoditi objekt kako bi upoznali širu javnost sa baštinom ovog povijesnog mjesta.

Zadarska županija i područje Ravnih kotara pretrpjeli su ogromna ljudska  i materijalna uništavanja tijekom rata 1991-1995. Iako je prošlo više od 15. godina, stanovnici koji žive u zaleđu i dalje se suočavaju s netolerancijom na temelju etničke pozadine. Ratne traume još su uvijek prisutne u svakodnevnom životu i tako utječu na ionako slab socijalni i gospodarski razvoj ovog područja. Kula Jankovića je oštećena granatiranjem tijekom rata, te vatrom i vandalizmom nakon rata.