Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara

O projektu

Projekt „Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara“provodi Sveučilište u Zagrebu u suradnji sa partnerskim organizacijama, a financiran je sredstvima Europske unije.

Glavni ciljevi ovog projekta su:

  1. Revalorizacija kulturne baštine Kule Jankovića  i poticanje procesa transfera znanja
  2. Korištenje kulturne baštine za pomirenje i mirotvorne svrhe
  3. Korištenje kulturne baštine za društveno-ekonomski razvoj regije

Problem spašavanja i revalorizacije kulturne baštine u zadarskom zaleđu  isprepleten je i usko povezan s problemom repopulacije i revitalizacije regije Ravnih kotara. Kroz aktivnosti  koje se provode u sklopu ovog projekta Kula Jankovića se koristi kao mjesto zajedničkog susreta za različite nacionalnosti i kulture.  Krajnji cilj ovog projekta je revitalizacija Kule Jankovića i okolice, što će omogućiti lokalnom stanovništvu priliku za stvaranje pozitivnog temelja za proces pomirenja i društveno - ekonomskog razvoja.

Stimuliranjem gospodarstva temeljenog na  kulturnom turizmu s naglaskom na obiteljsku djelatnost malih poduzetnika osigurat će se održivi razvoj poduzetništva i stvaranje dodatnih kulturnih i turističkih ponuda koja će pokazati stvarnu vrijednost i potencijal regije Ravnih kotara.

Radionice, konferencije i seminari koje su organizirane u Kuli Jankovića okupit će domaće i međunarodne stručnjake te pridonijeti razvoju potrebne stručnosti i znanja za jačanje socijalne i etničke tolerancije, kao i poticanja prihoda te generiranje daljnjih aktivnosti jačanja regije.