Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara

Četvrti tradicionalni dani Kule Jankovića

24/07/2014

U Kuli Stojana Jankovića, Islam Grčki (3km od izlaza Zadar 1) u subotu i nedjelju 26. i 27. srpnja 2014. održavaju se četvrti tradicionalni DANI KULE JANKOVIĆA.

Kula Jankovića je kulturno dobro u kojem se sustavno radi na uključivanju kulturne baštine u samoodrživi razvoj kraja, prvenstveno kroz razne međunarodne i domaće projekte i događanja. U dvodnevnom programu DANA KULE posjetioci će moći prisustvovati Otvorenju izložbe novorestauriranih slika iz fundusa Kule (subota 12h), slušati zanimljiva predavanja o potencijalima baštine i o fundusu Kule (subota 12:30h, nedjelja 19h), prisustvovati Poetskom performansu dramskog studija EHO iz Zagreba (nedjelja, 21h), opustiti se uz muzički nastup N. Jurića (nedjelja 22h)...

Posebno se ističe večer folklora (subota, 26. srpnja u 19h) posvećena tradicionalom načinu pjevanja, ojkanju/groktenju, koje je jedno od 13 kulturnih dobara iz RH upisanih u UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Nažalost, upisano je i kao kulturna baština kojoj je potrebna hitna zaštita, pa se ovim programom i Kula Jankovića uključuje u očuvanje ovog jedinstvenog načina pjevanja iz dalmatinskog zaleđa.

Program je upotpunjen cjelodnevnim projekcijama o Kuli Stojana Jankovića te samostalnim i vođenim razgledavanjem kompleksa uz osigurano prevođenje na engleski, francuski i talijanski jezik. Posjetitelji mogu razgledati obnovljene dijelove kompleksa – Salu, Tamnicu, terase s vidikovcem i Škritorij, potom informativnu foto-izložbu „Ususret obnovljenoj Kuli”, etnografsku zbirku, park s izvorima vode i bazenom, crkvicu Sv. Đorđa i drugo.

"Dani Kule Jankovića 2014" dio su međunarodnog projekta Europske Unije „Kula Jankovića, spomenik kulture kao pokretač održivog razvoja Ravnih kotara”. Nositelj projekta je Sveučilište u Zagrebu, a organizator aktivnosti je partner na Projektu, Društvo za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi.

Program-dana-kule.pdf

DANI KULE - folklorni program.pdf