Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara

Poziv na izlet po Ravnim kotarima

20/05/2014

U subotu, 31. svibnja 2014., u sklopu projekta "Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara", održat će se izlet po Ravnim kotarima. Izlet predstavlja jednu od značajnih preostalih obveza po projektu, a obići će se važni baštinski lokaliteti Ravnih kotara. Cilj je izleta upoznavanje kulture Ravnih kotara u njezinim višeslojnim vrijednostima od prapovijesti do suvremenog doba.

Sveučilište u Zagrebu posljednje dvije i pol godine provodi projekt „Jankovic Castle: historic site, generating sustainable development of the Ravni Kotari region“, koji ima za cilj rekoncilijaciju u regiji Ravni Kotari revitalizacijom zajedničke kulturne baštine te poticanjem održivog razvoja te regije. Sama Kula Jankovića simbolizira prostor u kojem se u dugim vremenskim trajanjima sustječu različite kulture i etnokonfesionalne zajednice. U novije doba, u Kuli je živio i Vladan Desnica, koji je u njoj napisao i neka svoja najbolja djela. Kao takva, ona predstavlja temelj i potencijal za rekoncilijaciju korištenjem simbola i konkretnih uzoraka zajedničke kulturne baštine pripadnika različitih naroda.

Upravo je taj potencijal prepoznalo i Sveučilište u Zagrebu, te prijavilo spomenuti projekt za financiranje od strane europskih fondova (EU fondovi) i ostvarilo kofinanciranje od strane Europske unije u iznosu od 291.295,80 €, a što je 88,73 % ukupne vrijednosti projekta. Kroz aktivnosti projekta, Kula Janković se koristi kao mjesto za interkulturalne i multikulturalne inicijative. Sveučilišta u Zagrebu i Zadru pokrenula su i inicijativu za otvaranje Međunarodnog sveučilišnog centra u Kuli.

Izlet po Ravnim kotarima jedan je od značajnih preostalih obveza. Održat će se u 31. svibnja t.g., a obići će se važni baštinski lokaliteti Ravnih kotara. Cilj je izleta upoznavanje kulture Ravnih kotara u njezinim višeslojnim vrijednostima od prapovijesti do suvremenog doba. 

U izletu će sudjelovati stručnjaci za konfliktnu povijesno–kulturološku baštinu te, samim time, izlet predstavlja priliku za suradnju i učenje od spomenutih stručnjaka, kao i priliku za umrežavanje.

Cijeneći Vaš mogući doprinos projektu, kroz sudjelovanje u izletu, srdačno Vas pozivamo da nam se pridružite te svojim iskustvom i prijedlozima doprinesete uspješnom radu Radionice.

U nadi da ćete nam se pridružiti u izletu koji se u potpunost financira iz projekta Sveučilišta u Zagrebu Kula Jankovića: spomenik kulture, pokretač održivog razvoja Ravnih kotara, koji financira Europska unija, srdačno Vas pozdravljaju organizatori Radionice.

Zagreb, 16. svibnja 2014.

 

(prof. dr. sc. Milana Černelić; prof. dr. sc. Drago Roksandić; dr. sc. Danijela Birt Katić)

Poziv na izlet

Prijavnica

Program izleta